نفی ظلمپذیری ارمغان دوران امامت امام موسی کاظم(ع) برای جامعه اسلامی است
گروه معارف: عضو هیات علمی موسسه امام خمینی(ره) نفی ظلمپذیری و حفظ روحیه عزتمداری را از ویژگی های بارز دوران امامت امام کاظم(ع) دانست و بهرهگیری از ویژگیهای اخلاقی و اجتماعی حضرت توسط کارگزاران نظام را منوط به فهم عمیق و بصیرت دینی عنوان کرد.
حجتالاسلام دکتر محمدرضا جباری، عضو هیات علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به دوران حساس امامت امام موسی کاظم (ع) دو نقش عمده را برای حضرت قائل شد و به تشریح آن پرداخت و گفت: بنیعباس با شعار حمایت از اهل بیت (ع) بروی کارآمد وظیفه امام موسی کاظم (ع) در قبال چنین حکومتی که حضرت را رقیب خود میدانستند حفظ شیعه از خطرات و انحرافات زمان بود.
بعد علمی و ارشادی از دیگر نقش های حضرت در آن دوران بود که با توجه به شرایط موجود در قرن دوم هجری قمری یعنی ظهور فرقههای مختلف در عالم اسلامی، حضرت میبایست با نگاهی تیزبین شیعه را از میان این بلواهای فکری نجات دهد.
وی اواسط قرن دوم هجری قمری یعنی سال 148 را آغاز دوران امامت امام موسی کاظم (ع) عنوان و به ویژگیهای این دوران اشاره کرد و اظهار داشت: عدم تدوین حدیث به مدت یک قرن دوره خاصی در جهان اسلام ایجاد کرده بود همچنین فرقههای متعددی در این دوران رواج و ارج گرفت و جامعه اسلامی با پرسشهای متعددی مواجهه بود که امام موسی کاظم (ع) با پاسخ به این پرسشها شبهات موجود در جامعه شیعی وغیرشیعی را برطرف میکردند.
نویسنده کتاب سازمان وکالت و نقش آن در عصر ائمه، کتاب برگزیده سال ولایت در سال 82 و کتاب برگزیده سال حوزه در سال 83 به تشریح عملکرد امام موسی کاظم (ع) در دوران چهار خلیفه عباسی پرداخت و تصریح کرد: در اوایل دوران خلافت منصور و هادی عباسی حضرت فرصت داشت تا با مردم جامعه ارتباط مستقیم داشته باشد و در این دوران به برگزاری جلسات حدیث گویی و مباحثه در منزل و مسجد پیامبر (ص) میپرداختند اما در دوران خلافت مهدی عباسی و هارون الرشید ایشان با دشواریهای بسیاری مواجه بودند از این رو حضرت با تقویت شبکه وکالت و نمایندگانشان که پیشینه آن به دوران امامت امام صادق (ع) برمیگردد و به جبران کاهش ارتباطشان با جامعه شیعی پرداختند.
وی نفی ظلمپذیری را از ویژگی های بارز دوران امامت امام موسی کاظم (ع) دانست و تاکید کرد: امام موسی کاظم (ع) در فرمایشات خود تاکید داشتند که شیعیان نه باید ظلم کنند و نه ظلم را بپذیرند. تعیین حدود فدک نمونه بارز حرکت در این مسیر است، همچنین حضور علی بن یقطین بعنوان یکی از اصحاب خاص حضرت در دربار خلفای عباسی به دستور امام موسی کاظم (ع) نیز برای تحقق این سخن صورت گرفت. در حقیقت این حضور عاملی بود تا اینکه خلفای عباسی ستم کمتری نسبت به مسلمانان داشته باشند و این تصویر نادرستی است که بپذیریم ائمه (ع) افرادی ظلمپذیر و دائماً در حال تقیه بودند چرا که اگر چنین ویژگیهایی در ایشان بود هرگز زندانی و به شهادت نمیرسیدند.
حجتالاسلام جباری حفظ روحیه عزت مداری و بیان حق و حقیقت را از دیگر ویژگیهای بارز دوران امامت امام موسی کاظم (ع) عنوان کرد.
وی به تبیین دیدگاه شیعه نسبت به ائمه (ع) پرداخت و اظهار داشت: نقش رهبری و مرجعیت سیاسی، ولایت ظاهری، هدایت و رهبری دینی و ولایت باطنی نسبت به عالم هستی سه نقشی هستند که شیعه برای ائمه (ع) قائل است از این رو تنها حضور فیزیکی آنها زمینه هدایت جامعه را فراهم نمی کرد بلکه ایشان با استفاده از ولایت باطنی که نسبت به عالم هستی دارند همواره روشنگر مسیر زندگی مردم هستند.
در دوران امام موسی کاظم (ع) به ویژه در دوران اسارت ایشان نیز چنین تاثیری زمینه هدایت جامعه را فراهم کرد بعلاوه اینکه حضرت در کوچکترین فرصت با تربیت شاگردان و از طریق وکلای خود به هدایت جامعه میپرداختند به طوری که بیشترین روایات فقهی و تدوین جامع احادیث مرهون دوران امامت ایشان است.
نویسنده کتاب مکتب حدیثی قم از آغاز تا قرن پنجم، کتاب برگزیده کنگره آثار دین پژوهی سال 83 درایت و تیزبینی امام موسی کاظم(ع)، تاکید ایشان بر نفی ظلمپذیری، کارگشایی کار مومنان، تاکید بر جایگاه عقل در مساله حکومتداری، تاکید بر مهرورزی و دوستی با مردم را از جمله نکات آموزنده موجود در سیره حضرت برای کارگزاران نظام اسلامی عنوان کرد.
عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ادامه داد: تاکید بر نفی دنیاگرایی و ترک کبیر نیز باید در نظر کارگزاران نظام اسلامی قرار گیرد چرا که امام موسی کاظم در زمینه دنیادوستی میفرمایند که هر کس دنیا را دوست بدارد خوف آخرت از دل او میرود و بندهای که علاقمند دنیا باشد بهرهای از دانش و حکمت نمیبرد.
حجتالاسلام جباری رعایت امانتداری، حمایت از مظلوم و حقگویی را از دیگر نکات آموزنده سیره امام موسی کاظم (ع) برای کارگزاران نظام اسلامی دانست و تصریح کرد: هر زمان امانتداری در مسئولان نظام افزایش یابد مردم نیز به آن نظام راغب میشوند همچنین با توجه به فرمایش امام موسی کاظم (ع) که نجات واقعی در تبعیت از حق است کارگزاران نظام اسلامی با تاکید بر حقگویی میتوانند موجبات نجات جامعه اسلامی را فراهم کنند.
وی خاطرنشان کرد: تمامی ویژگیهای اخلاقی و رفتاری امام موسی کاظم (ع) زمانی توسط کارگزاران نظام اسلامی قابل اجراست که پیروی از این اصول از روی بصیرت و فهم عمیق به دین انجام شود.